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Examinando por Autor "Martinez Marciales, Karen-Piedad"

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    Restringido
    Análisis de la calidad microbiológica del agua de consumo de la UNIVERSIDAD DE SANTANDER CAMPUS CUCUTA en el año 2018 A
    (Cúcuta: Universidad de Sántander, 2018, 2018-06-15) Beltran Sarmiento, Diana.; López Cobo, Katheryn Jessenia.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    Water is not only important for humans but also for animals. There is enough water on the planet but it is being wasted and polluting. Contaminated water generates pathogens and this leads to diseases. The quality of water for human consumption depends on the good conditions and the importance of its physical chemical and microbiological characteristics, which, if it is within the permissible values, is suitable for human consumption. The objective of this research was to analyze the microbiological quality of drinking water at the University of Santander campus Cúcuta in 2018 A. The methodology used was based on a descriptive study in which the presence or absence of some microorganisms in the Water. Among the instruments used in the collection of information, the INV16A F16 Format was used to survey 16 people linked to the University in different ways.
  • Publicación
    Acceso abierto
    Determinación de la calidad Microbiológica en los ambientes de los Laboratorios de la UNIVERSIDAD DE SANTANDER CAMPUS CÚCUTA en el Año 2018.
    (Cúcuta: Universidad de Santander, 2018, 2018-12-10) Silva Mateus, Jazmín.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    The microbiological quality of the environments is an important indicator of the effectiveness of the cleaning and disinfection processes that are implemented in a specific place, from an area of surgery, an analysis laboratory or a research laboratory, where it is possible to carry out the identification of microorganisms that may affect the health of the staff that inhabits these enclosures.
  • Publicación
    Restringido
    Determinación de la presencia de Escherichia coli, Salmonella SPP y Pseudomonas SPP en el agua de consumo de 20 centros Educativos de tres Municipios de NORTE DE SANTANDER.
    (Cúcuta: Universidad de Santander, 2017, 2017-11-10) Rios, Yessica Paola.; Gutiérrez Rueda, Ingrid.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    El agua es un recurso esencial para la supervivencia de todo ser vivo, por lo que genera preocupación en países desarrollados debido a que se ha convertido en un problema de salud pública. El objetivo de la presente investigación fue determinar la presencia Escherichia coli, salmonella spp y Pseudomonas spp en el agua de consumo de 20 centros educativos de tres municipios de Norte de Santander, a los que se les aplico una encuesta para conocer el estado de los tanques de almacenamiento de agua, se tomaron muestras de grifo, bebederos y filtros que se procesaron por el método de filtración por membrana, sembrados en Agar plate count, Agar chromocult, para la determinación de Pseudomona spp, se utilizó el método de número más probable (NMP) realizando una prueba presuntiva en caldo asparagina y una prueba confirmatoria en Agar cetrimide. Se empleó el método horizontal para la detección de Salmonella spp. Como resultados se obtuvieron crecimiento para Aerobios mesofilos seguido de Coliformes totales con un 84%, y Coliformes fecales 72%, Pseudomona spp con 73% de hallazgo en las muestras analizadas, Escherichia coli 21%, y finalmente el que se halló en menor proporción fue Salmonella spp con 10, 52%. Demostrando así que no existe cumplimiento respecto a la normatividad vigente de calidad microbiológica del agua.
  • Publicación
    Restringido
    Determinación de la presencia de Pseudomonas Aeruginosa, Escherichia coli, Salmonella SPP, Shigella SPP., en el agua de uso y consumo de seis Instituciones prestadoras de Servicio de Salud (IPS) de la Ciudad de SAN JOSÉ DE CÚCUTA en el año 2017.
    (Cúcuta: Universidad de Santander, 2017, 2017-06-21) Duran Angarita, Andreina.; Contreras Hernandez, Laury Lismar.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    Water is an essential constituent of living matter and source of hydrogen for plants to produce organic matter. Water quality can be compromised by the presence of infectious agents, toxic chemicals or radiation. The objective of the research was to determine the presence of Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Salmonella spp., Shigella spp.In the water used and consumed by six health service providers (IPS) in the city of San José de Cucuta, Colombia; Two Ophthalmology Clinics, two dental clinics and two institutions providing health services were sampled. The F16 format was used to determine the status of the water storage tanks, as well as samples of tap water, drinking water of tank, which were processed by the method of filtration by membrane, being planted in agar Amount of plate, Chromoculth agar and Cetrimide agar. The horizontal method was used for the detection of Salmonella spp and Shigella spp.
  • Publicación
    Acceso abierto
    Determinación de los Factores Extrínsecos e Intrínsecos que Afectan la Calidad del Café de Inversiones Galavis en el 2018-2019.
    (Cúcuta: Universidad de Sántander, 2019, 2019-07-05) Caballero Benitez, Meivy Yusbelly.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    The purpose was to determine the extrinsic and intrinsic factors that affect the quality of the investment coffee Galavis; it was achieved from three phases: the first one identifying the physicochemical characteristics by performing three samples of pH, humidity, density and cup test; phase two: the microbiological analysis of traditional coffee and organic coffee, where four samplings were carried out, by the method of deep plate, plate on the surface and most probable number; phase three: the microbiological analysis of environments, surfaces, manipulators and water, by the sedimentation method in plate and plate on the surface. According to the results obtained, the physicochemical characteristics were identified: pH 5.0, humidity 8.83% to 12%, density 542.32 g / l at 652.07 g / l, the cup test showed good characteristics of aroma, body and acidity. According to the microbiological analysis, mesophilic aerobic counts of 65 to 950 cfu / g in traditional coffee and 950 cfu / g in organic coffee, mold and yeast counts> 100 cfu / g were observed; Total coliforms <3 bacteria / g. In the microbiological analysis of environments mesophilic aerobic counts were observed 1 to 10 cfu / 65 cm2 / 15 min; molds and yeasts 1 to 4 cfu / 65 cm2 / 15 min, on surfaces total coliform counts 0 cfu / cm2; molds and yeasts 0 to 3 14 cfu / cm2, in manipulators total coliform counts and Staphylococcus aureus with 0 cfu / hands, and finally water with mesophilic aerobic count of 60 to 90 cfu / 100 ml and total coliforms 0 cfu / 100ml . In conclusion, the coffee meets the physicochemical and organoleptic characteristics, the growth of mold and yeast contaminating microorganisms was evidenced which do not comply with the NTC 3534, on the other hand the microbiological analysis of environments, surfaces, manipulators and water complied with the parameters suggested to not affect the safety of manufactured foods.
  • Publicación
    Acceso abierto
    Determinación de los Factores Extrínsecos e Intrínsecos que Afectan la Vida Útil de la Malteada Nutrángel en CÚCUTA en el año 2018 - 2019.
    (Cúcuta: Universidad de Sántander, 2019, 2019-07-05) Jurado Ojeda, Vanessa Alejandra.; Pacheco Pineda, Karla Gissell.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    The microbiological quality of the food is a determining factor to produce safe food. The purpose of this study was to determine the extrinsic and intrinsic factors that affect the useful life of the NUTRÁNGEL milkshake in the city of Cúcuta. To this end, the development of three phases was carried out. The first was the preparation of necessary culture media in the search for altering microorganisms. Phase number two consisted of taking samples of the product, environments, surfaces and manipulators of the company NUTRÁNGEL, and phase number three was the comparison of sensory characteristics of different products such as: taste, smell and texture. The results of the study identified intrinsic factors such as: the microbiological quality of the beverage by means of coliform analysis, mesophilic aerobes, molds and yeasts, identifying that there was no presence of coliforms, mesophilic aerobes, molds and yeasts and they remained within the value allowed 15 by the normative 0504-2019. In the analysis of surfaces, environments and manipulators the presence of 13 CFU / cm2 of molds and yeasts was evidenced, on surfaces surpassing the suggested values. On the other hand, the pH of the product was evaluated, which was maintained in 7 until the third sampling, acidifying in the 4 sampling with a value of 6. Extrinsic factors such as temperature and relative humidity were also determined, by evaluating the actual conditions storage of the samples listed as SAMPLE 1 and SAMPLE 2 respectively at two temperature ranges that were: M1: 4 ° C to 7 ° C and M2: from 7.1 ° C to 10 ° C, finding that there were no changes in the ranges established temperature. It was concluded that the best preservation of the product was given at a range of 4 to 7 ° C since it prolongs its shelf life with an expiration period of 32 days.
  • Publicación
    Acceso abierto
    Determinación de salmonella sp, escherichia coli, staphylococcus aureus, en pollos asados de cinco asaderos de CÚCUTA, en el periodo 2017-A
    (Cúcuta: Universidad de Santander, 2018, 2018-12-12) Ovallos Mendoza, Vivian Rosario.; Contreras Rangel, Jael.; Martinez Marciales, Karen-Piedad
    The objective of this study was to determine the presence of Salmonella spp., Escherichia coli, Staphylococcus aureus, in roasted chickens from five grills in Cúcuta, which was developed in a descriptive level study and field design in four phases, which were: PHASE I: the preparation of culture media: the preparation of the culture media to be used in the 4 samples corresponding to each analyte was carried out: 20 peptones of 225 ml, 20 culture media Baird Parker, 20 culture media Chromocoult which 5 weekly samples were prepared in each sample due to the fact that deep plating was carried out, 20 Hektoen culture media, 20 Rappaport broths of 10 ml each, were made with 200 ml of distilled water and 5.36 g of Rappaport, passing to the Phase II: pre-diagnostic sample taking in which each broiler was processed (5 in total) to buy samples of roasted chickens and taken to PHASE III: where the laboratory analysis was obtained This was carried out in the following manner: the dilution 〖10〗 ^ (- 1) was made in peptone water, where 25 grams
  • Publicación
    Acceso abierto
    Determinación de Salmonella sp, Escherichia coli, Staphylococcus Aureus, en Pollos asados de cinco asaderos de CÚCUTA, en el periodo 2017A.
    (Cúcuta: Universidad de Santander, 2017, 2017-11-15) Bermudez Viviescas, Kelly Johana.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    El pollo es un alimento apetecido por la población desde los niños hasta adultos mayores debido a que es muy rico y que contiene una variedad de nutrientes que ayudan en cada una de las etapas de la vida aparte es de muy fácil accesibilidad ya que se puede consumir en porciones. El presente estudio tuvo como objetivo Determinar la presencia de Salmonella sp, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, en pollos asados de cinco asaderos de Cúcuta, el cual fue desarrollado en un estudio de nivel descriptivo y diseño de campo en cuatro fases, las cuales fueron: FASE I: la preparación de medios de cultivo: se realizó la preparación de los medios de cultivo a utilizar en los 4 muestreos correspondientes a cada analito
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    Restringido
    Evaluación de la calidad Microbiológica de Helados de Yogurt con Probióticos comercializados en CÚCUTA en el año 2016.
    (Cúcuta: Universidad de Santander, 2017, 2017-06-21) Barreto Leon, Ana Gabriela.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    El helado es un alimento predilecto desde la población infantil hasta adultos mayores, por su versatilidad, sabor y presentación. Hoy en día existen diversas clases de helados, y entre ellos los suplementados con probióticos. El presente estudio tuvo como objetivo Evaluar la calidad microbiológica de helados de yogurt con probióticos, el cual fue desarrollado un estudio de nivel descriptivo y diseño de campo en cuatro fases, las cuales fueron: prediagnóstico, que se llevó a cabo en 4 heladerías de la ciudad de San José de Cúcuta, se realizaron 5 muestreos, las muestras fueron procesadas por duplicado a las cuales se les realizó análisis de laboratorio, en la que se emplearon medios de cultivo aptos para la determinación de: Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Coliformes totales y fecales y mohos y levaduras, por otro lado se analizó la viabilidad del probiótico mediante la siembra de la matriz en agar Rogosa, donde se cultivó para observar resultados favorables entre los parámetros establecidos por el INVIMA.
  • Publicación
    Restringido
    Evaluación de la Presencia de Coliformes, Pseudomonas Aeruginosa Y Salmonella Spp., en 10 Empresas de Agua Potable Tratada Envasada Producida Y Comercializada en SAN JOSÉ DE CUCUTA, en los MUNICIPIOS DE LOS PATIOS Y VILLA DEL ROSARIO.
    (Cúcuta: Universidad de Sántander, 2017, 2017-06-21) Ramirez Alferez, Angie Geraldine; Leon Angel, Laura Tatiana; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    The quality and control of treated drinking water (APTO) plays an important role, making it a disease transmission vehicle produced by pathogens such as Coliformes, Pseudomonas aeruginosa and Salmonella pp. In addition, the APTO is a product of high commercialization and distribution worldwide. It is important to determine its microbiological conditions in order to guarantee its safety. According to this, the objective of the present study was to: Evaluate the presence of Coliformes, Pseudomonas aeruginosa and Salmonella spp in 10 treated water companies, produced and commercialized in San José de Cúcuta, in the municipalities, Patios and Villa del Rosario. Materials and methods: Ten companies were selected, performing the analysis according to resolution 2115 of 2007, using the membrane filtration method, using Chromocult agar, Cetrimide and Standar Plate Count. For the determination of Salmonella spp., The horizontal method was applied. The presence of mesophilic aerobes was identified in 38%, total coliforms in 27%, fecal coliforms in 23%, pseudomonas aeruginosa in 12% and salmonella in 0%. The samples analyzed showed significant results on the values allowed in resolution 12186 of 1991. These samples are a potential risk, which directly affects the health of the consumer. In fact, comprehensive control and control is required at all stages of processing and distribution of bottled treated water, in order to reduce the risks when consumed.
  • Publicación
    Restringido
    Evaluación de la viabilidad de los Microorganismos Probióticos Lactobacillus Acidophilus y Lactobacillus Rhamnosus en compotas comercializadas en SAN JOSÉ DE CÚCUTA.
    (Cúcuta: Universidad de Santander, 2017, 2017-06-23) Bohorquez Suarez, Aylin Yhoys.; Olarte Porras, Kendry Julieth.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    La palabra probiótico significa “para la vida” y en área de nutrición y ciencia de alimentos se refiere a microorganismos que ejercen un beneficio a la salud en los humanos. El objetivo en esta investigación, se centró en evaluar la viabilidad de los microorganismos probióticos Lactobacillus acidophilus y Lactobacillus rhamnosus en compotas comercializadas en San José de Cúcuta. Se llevó a cabo y teniendo en cuenta el control de calidad para cada uno de los procesos; inicialmente el análisis microbiológico de cada una de las compotas por método petrifilm y el recuento por UFC/ml, la prueba de esterilidad comercial a partir de la NTC 4433 y la determinación de los probióticos implementándose tres métodos de ensayo; en donde el último fue el que arrojó mejores resultados, este se realizó con cada uno de los microorganismos mencionados mediante un preenriquecimiento en caldo tripticasa soya se incubó a 37 °C/24 horas, se sembró en medio RMS e igualmente se incubó a 37 °C/24 horas por microanaerobiosis.
  • Publicación
    Restringido
    Evaluación del Efecto Antimicrobiano de Laurus NOBILIS Y THYMUS VULGARIS Frente A Patógenos en Arroz Chino 2019
    (Cúcuta: Universidad de Sántander, 2019, 2019-07-03) Anaya Galvis, Anderson Fabian.; Duran Agudelo, Miguel Humberto.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    Chinese rice is a dish that thanks to its high content of nutrients can be an optimal environment for the proliferation of microorganisms. The safety is a very important aspect for the quality of the food, being able to say that it is the guarantee that a food product will not affect the health of the consumer. In the food industry, different products have been developed in order to avoid microbial proliferation and ensure the safety of food. At present the interest of substituting synthetic compounds for natural substances capable of inhibiting microbial proliferation has increased. Taking into account the above, the objective of the present investigation was to evaluate the effect of the essential oils of laurel and thyme in different concentrations, for the control of pathogenic or deteriorating microorganisms of food, with a view to its possible use as a food preservative. In the first instance, the physical-chemical characterization of each essential oil was carried out by means of gas chromatography. Consequent to this, the antimicrobial activity of each essential oil was evaluated; by means of the macrodilution method in broth and the method of diffusion in agar, with the objective of determining the MIC and the CMB of the essential oils of thyme and bay leaf. In the next phase we proceeded to demonstrate the antimicrobial effectiveness of the oils, this time against Chinese rice inoculated intentionally with Staphylococcus aureus and Escherichia coli. In the obtained results it was determined that thyme essential oil has a minimum inhibitory concentration of 92.50 mg / ml against S. aureus and E. coli. On the other hand, laurel essential oil presented an MIC of 413.1 mg / ml against E. Coli but without inhibition against S. aureus, this could be due to the low level of purity of the essential oil of laurel.
  • Publicación
    Acceso abierto
    Factores bioticos de la contaminación del agua de consumo humano en la UNIVERSIDAD DE SANTANDER UDES CUCUTA 2018 B
    (Cúcuta: Universidad de Santander, 2018, 2018-12-10) Reyes Cifuentes, Heidy Yesenia.; Martinez Marciales, Karen-Piedad; Contreras Rangel, Jael.
    En el presente proyecto se realizó la investigación de la contaminación del agua es el elemento más importante y usado en la gastronomía de todo el mundo, y muchas veces el más ignorado, puesto que está presente de forma directa o indirecta en todos los niveles de la cadena alimentaria. Es el contenido de agua de un alimento uno de los factores que influye en la durabilidad del mismo el consumo humano desde la captación hasta el grifo del consumidor, garantizando así su salubridad, calidad y limpieza, con el fin de proteger la salud ante cualquier tipo de contaminación de este producto‖1 La Universidad de Santander UDES proporciona un recurso hídrico muy importante como es el agua de consumo para diferentes actividades, ya que el agua de la universidad es utilizada en los filtros, laboratorio, baños, cafetería donde hay preparación de alimentos y dentro de laboratorios en contactodirecto del lavado de manos en diferentes oportunidades por parte de docentes y estudiantes es por ello que se realiza este estudio con el fin de determinar si realizaron mejoras de acuerdo a las recomendaciones dadas por Beltrán y López, que lograron identificar diferentes microorganismo.
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