Examinando por Materia "Composting"
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- PublicaciónAcceso abiertoAceleración del proceso de compostaje de residuos post-cosecha (pulpa) del café con la aplicación de microorganismos nativos(2010) Vásquez de Díaz, María Cristina; López, Andrea; Fuentes, Beatriz; Cote, ElvaColombia, as a leading exporter of coffee smooth, in 2008 produced an average of 12 524 thousand bags of coffee, each 60 kg, of which 3 005 tones are coffee cherry, these large volumes produced post- harvest, are considered contaminants. These products can be used to produce organic fertilizer. The traditional composting process takes about 150 days because of that the decreasing time to 40 days, it is proposed. Isolation of microorganisms from a pre-enrichment in a basal medium cherry Saline (MBS) to obtain axenic cultures, were identified and tested for compatibility between the consortia to select strains tested. Four 4 biopiles were made with a weight of 175 kg each one and one control. They were inoculated by spraying with a concentration of 3 x 107 CFU/mL during 10, 20 and 30 days, with monitoring of physical parameters. They were isolated and identified 8 strains: Pseudomonas aeruginosa, Citrobacter koseri, Bacillus sp, Escherichia coli, Stenotrophomona maltophilia, Cromobacterium spp, Pseudomonas spp. The carbonnitrogen (C/N) ratio in the stack 1 (9.6 %), in the stack 2 (10 %), and the pile 4 (9.5 %) fulfilled the established values (< 20 %), showing maturity and sanitary quality with low levels of fecal coliform and total absence of Salmonella. The results in 40 days allowed a compost that meets the parameters established by the Colombian technical standard (5167 NTC, 2004).
- PublicaciónAcceso abiertoEfectos de la Fertilización Orgánica y Aplicación de Riego en el Desempeño Productivo de las Gramíneas Panicum Maximum cv. Mombasa y Brachiaria Decumbens en el Valle del Cesar(Universidad de Santander, 2023-06-09) Pérez-Riobo, Sebastián; Landazábal-Sandoval, Carlos Andrés; Mestre-Arzuaga, Tirso Binicio; Sánchez-Arciniegas, Pedro MaríaBrachiaria decumbens and Panicum maximum cv. Mombasa, are important grasses in the department of Cesar and Colombian territory, due to their adaptability and forage potential in livestock. Height yield, green forage per m2, dry matter per m2 were evaluated, establishing 18 experimental microplots, with a total area of 144 m2, in which 3 treatments were implemented (T1: Irrigation and composting; T2: Irrigation; T3 : without irrigation and without composting). Finding in Brachiaria decumbens at 60 days, height (A) of 0.98m in T1, 1.00m in T2 and 0.69m in T3; average (FV) production at 60 days of 3.13 kg /m² T1, 4.36 kg/m2 T2 and 1.68 kg /m2 T3; average production of dry matter (DM) was 1.25 kg /m² T1, 1.35 kg /m² T2 and 0.55 kg /m² T3. In Panicum maximum cv. Mombasa (A) 60 days 1.16m T1, 1.13m T2 and 0.89m T3; green fodder production (FV) 2.61 kg /m² T1, 3.73 kg /m² T2 and 1.72 kg /m2 T3. In the production of (DM) average in Brachiaria decumbens 1.35, 1.25 and 0.55 kg /m2, in T1, T2 and T3, respectively. It was concluded that the irrigation system with or without composting generates good results in height, green forage production and dry matter. Pérez, S. (2023) Effects of Organic Fertilization and Irrigation Application on the Establishment and Productive Performance of the Grasses Panicum maximum cv. Mombasa and Brachiaria decumbens in the Cesar Valledupar. Universidad de Santander.
- PublicaciónAcceso abiertoOptimización del proceso de compostaje de productos post-cosecha (cereza) del café con la aplicación de microorganismos nativos(2010-07) Vásquez de Díaz, María Cristina; Prada P., Paula A.; Mondragon A., Maritza A.El cultivo del café trae consigo la producción de grandes cantidades de residuos pos-cosecha, como la cereza. Este desecho causa problemas ambientales debido a que contamina fuentes hídricas y genera alteraciones en el ecosistema cuando no es tratado adecuadamente. Una alternativa a este problema es la utilización de la cereza para la producción de abono orgánico, reduciendo los costos de producción. Este estudio tiene como objetivo disminuir el tiempo de compostaje de la cereza del café utilizando 3 consorcios bacterianos de cepas aisladas de la cereza, a través de la bio-aumentación. En estos estudios se obtuvo compost que cumple con los parámetros exigidos por la NTC 5167 del 2004 y la resolución 00150 de enero de 2003 del ICA en 40 días. Se observaron diferencias significativas entre la biopila testigo en los parámetros fisicoquímicos y los obtenidos en la pruebas bajo tratamiento con los consorcios bacterianos en 40 días, pH (P= 0,00552), en cuanto a la relación C/N (P= 0,00197)demostrando una madurez a los 40 días del estudio, Potasio (P= 0,01213), Fosforo total (P= 0,09547), Hierro total (P= 0,04502), Nitrógeno orgánico (P= 0,00421) elementos de gran importancia que contribuyen al desarrollo radicular y crecimiento de las plantas.