Estado nutricional del migrante venezolano en el barrio Brizas de Provenza en Bucaramanga Colombia en el periodo B 2018 y A 2019.
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Resumen en ingles
The migration of Venezuelans to Colombian in recent years has been generated by the search for better opportunities, changes in their diet and living conditions, in addition to sending remittances to their relatives in Venezuela, which generates an increase in the overcrowding of the population, sometimes precarious health conditions, nutritional changes and physical-emotional distress. Therefore, this study is proposed, which aims to identify the nutritional status of Venezuelan migrant residents living in Brizas of Provenza neighborhood in Bucaramanga in period B2018 and A2019. Study with a quantitative approach, descriptive cross-sectional design, ambispective, which included 63 surveys irregular migrants. The instrument for data collection is the scale Mini Nutritional Assesment (MNA), in addition to a sociodemographic questionnaire. The inclusion criteria are Venezuelan migrants of legal age, residents of neighborhood and was excluded Colombian people and women migrant who are pregnant. The sample of this study was mostly made up of women (60%) and to a lesser extent men (40%), with a median age of 28 years, average of 30 years (SD = 10.2), who are single ( 57%) and their level of schooling is predominant complete high school (55%), it is evident that the majority remain unemployed (37.5%) or engaged in trade or casual employment (17.5%). This situation is contradictory with a Venezuelan migrant population in Santiago, Chile, where migrants have higher education, mostly professionals. The study population is in greater proportion with a normal nutritional status according to the MNA scale applied, although there are some cases of risk of malnutrition and malnutrition, it is also evidenced that the migrant population has an adequate weight with a body mass index between 18.5 to 24.9, despite this are people with low body weight and population overweight or obese, which is inferred food preferences, identifying predominantly carbohydrate intake, fried and sugary drinks.
Resumen en español
La migración de venezolanos hacia territorio colombiano en los últimos años se ha generado por la búsqueda de mejores oportunidades, cambios en la alimentación y condiciones de vida, lo cual genera en ocasiones precarias condiciones de salud, cambios nutricionales y un malestar fisicoemocional. Por lo tanto, se plantea este estudio el cual tiene como objetivo identificar el estado nutricional de los habitantes migrantes venezolanos residentes en el barrio Brizas de Provenza de Bucaramanga en el periodo B2018 y A2019. Estudio con abordaje cuantitativo, diseño descriptivo de corte transversal, ambispectivo, que incluyó 63 encuestas a migrantes irregulares. El instrumento para la recolección de datos es la Escala Mini Nutritional Assesment (MNA), además de un cuestionario sociodemográfico. El cual se le realizo solo a migrantes venezolanos mayores de edad habitantes del barrio, se excluyeron población colombiana y mujeres migrantes en estado de embarazo. La muestra del presente estudio estuvo conformada en su mayoría por mujeres (60%) y en menor medida hombres (40%), con una mediana de edad de 28 años, media de 30 años (SD= 10.2), los cuales son solteros (57%) con nivel de escolaridad bachillerato completo (55%), la mayoría permanecen desempleados (37,5%) o se dedican al empleo informal (17,5%). Esta situación es contradictoria con una población migrante venezolana en Chile, donde los migrantes presentan un nivel educativo superior, en su mayoría profesionales. La población migrante se encuentra mayormente con estado nutricional normal según la escala MNA, aunque se presentan casos de riesgo de malnutrición y malnutrición, además, la población goza de un peso adecuado con un índice de masa corporal entre 18.5 a 24.9, a pesar de esto se encuentran personas con bajo peso corporal y población con sobrepeso u obesidad, lo cual se infiere a sus preferencias alimentarias, identificando con predominio el consumo de carbohidratos, fritos y bebidas azucaradas.