Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.udes.edu.co/handle/001/4044
Title: Valoración del patrón nutricional en estudiantes de la institución educativa la garita
Authors: Gelvez Perez, Jordan Fabian.
Rodriguez Pabon, Monica Marcela.
Rodriguez Posada, Yeison Radheya.
metadata.dc.contributor.advisor: Nieto Sánchez, Zulmary-Carolina.
Keywords: Desnutrición
Intervención
Alimentación
Nutrición
Hábitos
Salud
Obesidad
Issue Date: 24-May-2018
Publisher: Cúcuta: Universidad de Sántander, 2018
Abstract: Eating habits and nutrition not only affect health in the present, but also determine the risk of contracting chronic food-related diseases in the future. Nutritional alterations are defined as the .relation between food intake and nutrient requirement, which constitutes a global and national 16 health problem finding nutritional alterations, the present study aimed to: determine through nursing assessment the Nutritional alterations in children from 6 to 13 years according to Marjory Gordon's patterns in order to promote strategies that favor healthy eating habits in the La Garita Educational Institution of the playgrounds, Materials and method: Research: field study which allows analyze the relationship of the different variables raised within the project in a given time Study Population: the study population was made up of 150 students from the first grades of primary to eighth of secondary school in the morning of the Educational Institution La Garita of the municipality of the courtyards Inclusion criteria ón: Students belonging to the Educational Institution, who were in the age range between 6 to 13 years, were taken into account for participation in the study, and to have acceptance with the parents' informed consent. Results: Of the 150 students surveyed in the age range of 6 to 13 years of age, 47 (31.33%) presented a nutritional alteration, resulting in 4 (8.5%) presenting severe malnutrition, 6 (12, 7%) moderate malnutrition, 32 (68%) overweight and 5 (10.6%) obesity, being overweight the most prevalent nutritional disorder in students of the Educational Institution La Garita in ages from 6 to 13 years, the Male gender was characterized with greater nutritional alterations.
Los hábitos alimentarios y la nutrición no solo afectan a la salud en el presente, sino que determinan el riesgo de contraer en el futuro enfermedades crónicas relacionadas con la alimentación. Las alteraciones nutricionales se definen como la .relación entre la ingesta de 14 alimentos y el requerimiento de nutrientes, la cual constituye un problema de salud a nivel mundial y nacional encontrándose alteraciones nutricionales, el presente estudio tuvo como objetivo: determinar mediante la valoración de enfermería las alteraciones nutricionales en niños de 6 a 13 años según los patrones de Marjory Gordon con el fin de promover estrategias que favorezcan hábitos de alimentación saludable en la Institución Educativa La Garita de los patios, Materiales y método : La Investigación: estudio de campo el cual permite analizar la relación de las diferentes variables planteadas dentro del proyecto en un tiempo determinado Población de Estudio: la población de estudio estuvo conformada por 150 estudiantes de los grados primero de primaria hasta octavo de secundaria jornada de la mañana de la Institución Educativa La Garita del municipio de los patios Criterios de inclusión: Se tuvo en cuenta para la participación en el estudio a los alumnos pertenecientes a la Institución Educativa , que estuvieran en el rango de edad entre 6 a 13 años , y tener la aceptación bajo consentimiento informado de los padres. Resultados: De los 150 estudiantes encuestados en el rango de edad de 6 a 13 años de edad, 47 (31,33%) presentaron una alteración nutricional, dando como resultado que 4 (8,5%) presentaron desnutrición severa, 6 (12,7%) desnutrición moderada, 32 (68%) sobrepeso y 5 (10,6%) obesidad, siendo el sobrepeso la alteración nutricional de más prevalencia en los estudiantes de la Institución Educativa La Garita en edades de 6 a 13 años, el género masculino se caracterizó con mayor alteraciones nutricionales.
Description: 92 p.
URI: https://repositorio.udes.edu.co/handle/001/4044
Appears in Collections:BBAA. Trabajos de Grado



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons