Effect of a very low-calorie ketogenic diet on food and alcohol cravings, physical and sexual activity, sleep disturbances, and quality of life in obese patients
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Resumen en ingles
Psychological well-being and hunger and food control are two relevant factors involved in the success of weight-loss therapy in treating obesity. Thus, this study aims to evaluate food and alcohol cravings, physical and sexual activity, sleep, and life quality (QoL) in obese patients following a very low-calorie ketogenic (VLCK) diet, as well as the role of weight lost and ketosis on these parameters. A battery of psychological test was performed in twenty obese patients (12 females, 47.2 ± 10.2 year and BMI of 35.5 ± 4.4) through the course of a 4-month VLCK diet on four subsequent visits: baseline, maximum ketosis, reduced ketosis, and endpoint. Each subject acted as their own control. Relevantly, the dietary-induced changes in body composition (7.7 units of BMI lost, 18 kg of fat mass (1.2 kg of visceral fat mass)) were associated with a statistically significant improvement in food craving scores, physical activity, sleepiness, and female sexual function. Overall, these results also translated in a notable enhancement in QoL of the treated obese patients. Therefore, the rapid and sustained weight and fat mass (FM) loss induced by the VLCK diet is associated with good food control and improvements in the psychological well-being parameters in obese subjects, which could contribute to the long-term success of this therapy
Resumen en español
El bienestar psicológico y el control del hambre y la alimentación son dos factores relevantes que intervienen en el éxito de la terapia de adelgazamiento en el tratamiento de la obesidad. Así, este estudio tiene como objetivo evaluar los antojos de comida y alcohol, la actividad física y sexual, el sueño y la calidad de vida (CdV) en pacientes obesos que siguen una dieta cetogénica muy baja en calorías (VLCK), así como el papel de la pérdida de peso y la cetosis. en estos parámetros. Se realizó una batería de pruebas psicológicas en veinte pacientes obesos (12 mujeres, 47,2 ± 10,2 años e IMC de 35,5 ± 4,4) a lo largo de una dieta VLCK de 4 meses en cuatro visitas posteriores: línea de base, cetosis máxima, cetosis reducida y punto final. Cada sujeto actuó como su propio control. De manera relevante, los cambios en la composición corporal inducidos por la dieta (7.7 unidades de IMC perdidas, 18 kg de masa grasa (1. 2 kg de masa grasa visceral)) se asociaron con una mejora estadísticamente significativa en las puntuaciones de antojo de alimentos, actividad física, somnolencia y función sexual femenina. En general, estos resultados también se tradujeron en una mejora notable de la calidad de vida de los pacientes obesos tratados. Por tanto, la rápida y sostenida pérdida de peso y masa grasa (FM) inducida por la dieta VLCK se asocia con un buen control de la alimentación y mejoras en los parámetros de bienestar psicológico en sujetos obesos, lo que podría contribuir al éxito a largo plazo de esta terapia.