Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.udes.edu.co/handle/001/4925
Title: Estudio de métodos y tiempo para la línea de producción uht de la empresa Lácteos del Cesar S.A en Valledupar
Authors: Carrillo Fernández, Andrea-Carolina
Díaz Ferreira, Paola-Andrea
metadata.dc.contributor.advisor: Mendoza Galvis, Darwin-José
Keywords: Estudio.
Métodos.
Tiempo.
Producción.
Lácteos.
Study.
Methods.
Time.
Production.
Dairy.
Issue Date: 18-Jul-2019
Publisher: Valledupar: Universidad de Santander, 2019
Abstract: The purpose of this project lies in the realization of a study of methods and time, covering the UHT production line at the Lácteos del Cesar company in the city of Valledupar. An investigation of those precedents within this productive line and the current situation is carried out with the purpose of providing results of continuous improvement in the productive process, through a thorough study preventing those unnecessary tasks, analysis of dead and unproductive times and the operations that generate a delay and are inadequate. Before the elaboration of this project, the company did not have real data of the times used in the operations that are involved in the processes of the UHT line, using the technique of direct observation in each of the phases involved in the line (packing and packing) an approximate standard time is established for each operation, taking into account the tolerances according to the process and the working conditions. Also, a design of the bimanual diagrams and flowcharts is executed to have within reach all the movements and activities that intervene in the efficiency of the line. A check list was also made that allowed to know in depth the current situation and the state in which the operators are working, it is recommended to place better lighting in the packaging area and expand the space, since the product storage shelves Once they are finished, they are close to the packing area that, at the moment of the forklift, there is a machine-man crossing that could cause a work accident.
La finalidad del presente proyecto radica en la realización de un estudio de métodos y tiempo, abarcando la línea productiva UHT en la empresa Lácteos del Cesar en la ciudad de Valledupar. Se lleva a cabo una investigación de aquellos precedentes dentro de esta línea productiva y la actual situación con el propósito de brindar resultados de mejora continua en el proceso productivo, a través de un estudio minucioso previniendo aquellas tareas innecesarias, análisis de los tiempos muertos e improductivos y las operaciones que generan una demora y son inadecuadas. Antes de la elaboración de este proyecto, la empresa no contaba con datos reales de los tiempos empleados en las operaciones que son participes en los procesos de la línea UHT, empleando la técnica de observación directa en cada una de las fases que intervienen en la línea (empaque y embalaje) se establece un tiempo aproximado estándar para cada operación, tomando en cuenta las tolerancias de acuerdo con el proceso y las condiciones de trabajo. También, se ejecuta un diseño de los diagramas bimanuales y flujogramas para tener al alcance todos los movimientos y actividades que intervienen en la eficiencia de la línea. También se realizó un check list que permitió conocer a profundidad la situación actual y el estado en el que se encuentran laborando los operarios, se recomienda colocar una mejor iluminación en el área de embalaje y expandir el espacio, puesto que las estanterías de almacenamiento de producto terminado se encuentran cerca al área de embalaje que al momento de circular el montacarga, existe un cruce de máquina – hombre que podría ocasionar un accidente laboral.
Description: 235 p
URI: https://repositorio.udes.edu.co/handle/001/4925
Appears in Collections:CEAA. Trabajos de Grado



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons