Publicación:
Eect of the addition of Moringa Oleifera to fruit drinks on clinical parameters associated with iron deciency anaemia in schoolchildren

dc.contributor.authorMartínez Marciales, Karen-Piedad
dc.contributor.authorSoto, Javier-Andrés
dc.contributor.authorSierra Castrillo, Jhoalmis.
dc.contributor.authorOlivieri Moncada, Jonathan-Gonzalo
dc.contributor.authorGaleano Arias, Jaizul-Carolina
dc.contributor.authorGómez Rave, Lyz Jenny
dc.date.accessioned2021-09-17T21:07:10Z
dc.date.available2021-09-17T21:07:10Z
dc.date.issued2019-09-01
dc.descriptionDigitalspa
dc.description.abstractEffect of the addition of Moringa oleifera to fruit drinks on clinical parameters associated with iron deficiency anaemia in schoolchildren. Worldwide, iron deficiency anaemia (IDA) is one the most significant nutritional maladies, especially in low and middle-income countries. This is mainly due to the associated morbidity, economic implications on the health system and the welfare state. One of the most prevalent causes of IDA in children is insufficient food intake, which has an obvious connection with the social environment. The main strategy in the management of this condition is counteracting such deficiency through the improvement of nutrition and family upbringing. Aiming to explore affordable, novel and straightforward approaches to treat this nutritional condition, we developed a descriptive study associated with the incorporation of Moringa oleifera in homemade fruit beverages delivered to 32 children from low-income families, in order to assess the evolution of IDA, evaluating specific clinical parameters such as red blood cells volume, as well as hemoglobin, ferritin and serum iron levels, within a two months lapse. At the end of this period, we observed a significant statistical rise in the levels of all the assessed parameters, finding about a 1.3-fold increase in hemoglobin and ferritin levels and in red blood cells volume; serum iron was 1.1 times higher. These findings are demonstrative of the wide spectrum of the medicinal features of Moringa and establish a promising and accessible strategy easy to incorporate into the diet of families of children suffering this pathology. ALAN, 2019; 69(1): 2-11.eng
dc.description.abstractEfectos de la incorporación de la Moringa oleifera en las bebidas de frutas sobre parámetros clínicos que miden la deficiencia de hierro y anemia en niños. La anemia ferropénica (AF) es una de las carencias nutricionales más significativas a nivel mundial, especialmente en los países de bajos y medios ingresos, debido principalmente a la morbilidad asociada, las implicaciones en el sistema de salud y el estado de bienestar. Una de las causas más frecuentes de esta deficiencia en los niños es la ingesta insuficiente, que tiene una evidente conexión con el entorno social. La principal estrategia en el manejo de esta afección es contrarrestar esta deficiencia a través de la mejora de la nutrición y la educación familiar. Con el objetivo de explorar enfoques asequibles, novedosos y directos para el tratamiento de esta enfermedad, se desarrolló un estudio descriptivo asociado a la incorporación de la Moringa oleifera en bebidas de frutas caseras que se suministraron a 32 niños de familias de bajos ingresos para hacerle seguimiento a la evolución de la anemia por deficiencia de hierro, evaluando parámetros clínicos específicos como el volumen de células rojas y los niveles de hemoglobina, ferritina y hierro sérico en un lapso de dos meses. Se observó un aumento estadísticamente significativo en los niveles de todos los parámetros evaluados una vez finalizado el período de intervención. Al final del ensayo, observamos un aumento estadístico significativo en los niveles de todos los parámetros evaluados, encontrando un aumento de aproximadamente 1.3 veces en los niveles de hemoglobina y ferritina y en el volumen de los glóbulos rojos; el hierro sérico fue 1.1 veces mayor. Estos hallazgos son una demostración del amplio espectro de las características medicinales de la Moringa y establecen una estrategia prometedora y accesible, fácil de incorporar a la dieta de las familias de los niños que sufren esta patología. ALAN, 2019; 69(1): 2-11.spa
dc.description.edition1 ed.spa
dc.format.extent1 pspa
dc.format.mimetypeapplication/pdfspa
dc.identifier.issn0004-0622
dc.identifier.urihttps://repositorio.udes.edu.co/handle/001/5625
dc.language.isoengspa
dc.publisher2019spa
dc.publisher.placeVenezuelaspa
dc.relation.citationendpage11spa
dc.relation.citationissue1, 2019spa
dc.relation.citationstartpage2spa
dc.relation.citationvolume69spa
dc.relation.ispartofjournalArchivos Latinoamericanos de Nutriciónspa
dc.rightsThe Editor(s) and the Author(s), 2019spa
dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.rights.creativecommonsAtribución-NoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0)spa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/spa
dc.sourcehttps://www.alanrevista.org/ediciones/2019/1/art-2/spa
dc.subject.proposalIron deficiency anaemiaeng
dc.subject.proposalMoringa Oleiferaeng
dc.subject.proposalNutritioneng
dc.subject.proposalSchoolchildreneng
dc.subject.proposalFunctional foodeng
dc.subject.proposalSerum ironeng
dc.subject.proposalAnemia ferropénicaspa
dc.subject.proposalMoringa Oleiferaspa
dc.subject.proposalNutriciónspa
dc.subject.proposalEscolaresspa
dc.subject.proposalAlimentos funcionalesspa
dc.subject.proposalHierro séricospa
dc.titleEect of the addition of Moringa Oleifera to fruit drinks on clinical parameters associated with iron deciency anaemia in schoolchildrenspa
dc.typeArtículo de revistaspa
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501spa
dc.type.contentTextspa
dc.type.driverinfo:eu-repo/semantics/articlespa
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ARTspa
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionspa
dcterms.audienceTodas las Audienciasspa
dspace.entity.typePublication
oaire.accessrightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2spa
oaire.versionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85spa
Archivos
Paquete original
Mostrando 1 - 1 de 1
Imagen en miniatura
Nombre:
Eect_of_the_addition_of_Moringa_Oleifera_to_fruit_drinks_on_clinical_parameters_associated_with_iron_deciency_anaemia_in_schoolchildren.pdf
Tamaño:
197.19 KB
Formato:
Adobe Portable Document Format
Descripción:
Paquete de licencias
Mostrando 1 - 1 de 1
No hay miniatura disponible
Nombre:
license.txt
Tamaño:
59 B
Formato:
Item-specific license agreed upon to submission
Descripción: